— група інфекційних хвороб с.-г. рослин, що характеризуються ураженням поверхневих тканин бульб, плодів, качанів, коренів і листків. Найчастіше збудниками П. р. є мікроскопіч. гриби, рідше — актиноміцети, бактерії, нематоди, комахи, іноді механічні ушкодження і несприятливі умови розвитку рослин. Симптоми хвороби залежать від збудника. Здебільшого ураження має вигляд коростинок, бородавок і плям, часто з бархатистим оливковим нальотом. Уражені органи рослин тверді, що утруднює їх споживання і подрібнення. Зовнішній вигляд плодів, бульб і коренів непривабливий. На Україні зустрічаються різні види парші картоплі, буряків, моркви, яблуні й груші.
Літ.: Пересипкін В. Ф. Хвороби сільськогосподарських культур. К., 1973.
В. Ф. Пересипкін.
|