Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow лів-ліп arrow ЛІКУВАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ
   

ЛІКУВАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

дієтотерапія — застосування харчування з лікувально-профілактичною метою. Л. х. відоме з стародавніх часів. Ще Гіппократ і Гален застосовували для лікування продукти харчування. Л. х. було одним із засобів лікування в часи Київської Русі, про що згадується в "Ізборниках Святослава" (1073). Наукову базу Л. х. дістало лише в 20 ст. у зв'язку з розвитком фізіології, біохімії, харчування, клінічної медицини і технології приготування їжі. Особливе значення для розвитку Л. х. мали праці рад. вчених: І. П. Павлова, І. П. Разенкова, Н. І. Лепорського, О. І. Яроцького, М. І. Певзнера. М. М. Губергріца, О. О. Покровського, М. А. Самсонова та ін. Вплив Л. х. на організм людини зумовлений кількісним і якісним складом продуктів харчового раціону (кількістю і співвідношенням білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин), калорійністю, фіз. властивостями їжі (температура, консистенція), режимом харчування (кількість і частота споживання їжі), лікувальними властивостями окремих продуктів (кисломолочних, меду, сирих овочів та ін.). Л. х. застосовують у вигляді спец. дієт, які призначають з урахуванням характеру захворювання, особливостей його розвитку наявності тих чи ін. ускладнень, а також супутніх захворювань Л. х. є основою лікування ряду захворювань (ожиріння, цукровий діабет у людей похилого віку, гіповітамінози та ін.); в ін. випадках Л. х. є фоном, на якому застосовуються ін. методи лікування. Л. х. впливає на розвиток захворювання, обмін речовин в організмі хворого, активність осн. гормонів, реактивність організму, функціональний стан органів і систем. Л. х. сприяє одужанню, запобігає переходу гострих захворювань у хронічні та виникненню рецидивів хвороби. В СРСР Л. х. широко застосовується в лікарнях, санаторіях, на підприємствах, в учбових закладах, в домашніх умовах. Створено також систему дієтичних їдалень, виробляється великий асортимент дієтичних продуктів (кондитерських, хлібних та ін.). Розвиткові Л. х. в СРСР сприяла організація н.-д. ін-тів харчування у Москві, Ленінграді, Києві (Гігієни харчування київського науково-дослідного інституту) та ін. містах.

Літ.: Щупак Н. Б., Дунаєвський Г А. Харчування хворої людини К., 1973; Губергриц А. Я., Линевский Ю В Лечебное питание К., 1977.

П. М. Майструк.

 

Схожі за змістом слова та фрази