Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow герме-гідров arrow ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ
   

ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ

- галузь гігієни, що опрацьовує проблеми раціонального харчування людини. Г. х. розробляє принципи збалансованого харчування (див. Лікувальне харчування), обґрунтовує оптимальні фізіологічні норми харчування людини відповідно до її віку, статі, характеру трудової діяльності і умов життя тощо, розробляє систему заходів, спрямованих на профілактику і лікування ожиріння. Водночас Г. х. розробляє способи збагачення продуктів харчування біологічно активними речовинами, займається винайденням нових джерел білка. Важливими завданнями Г. х. є організація лікувального і раціонального харчування в системі громадського харчування, здійснення запобіжного і поточного сан. нагляду за підприємствами харч. пром-сті, торгівлі і громадського харчування та заходів, спрямованих на запобігання харчовим токсикоінфекціям і інтоксикаціям, організація профілактичного харчування працюючих на підприємствах і в установах, що мають профес. шкідливості. Осередками розвитку Г. х. в СРСР є численні н.-д. ін-ти фізіологічного та гігієнічного профілю (в т. ч. н.-д. ін-ти харчування в Москві та Києві).

С. Я. Попік.

 

Схожі за змістом слова та фрази