Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow солот-сох arrow СОРТОВЕ РАЙОНУВАННЯ
   

СОРТОВЕ РАЙОНУВАННЯ

— визначення межі грунтово-кліматичних зон в областях, республіці, для яких у певному порядку пропонується новий сорт, гібрид у доповнення або на заміну старого. На основі даних сортовипробування на сортодільницях і у виробничих умовах (див. Насінницьке господарство), вивчення їх у лабораторіях Держ. комісії по сортовипробуванню с.-г. культур виявляються і районуються високопродуктивні сорти з кращими якостями продукції, цінними біол. та госп. властивостями і придатні до механізованої технології вирощування. Новий районований сорт повинен перевищувати районовані у даній зоні сорти за всіма показниками. Сорти, які позитивно виділилися у конкурсному сортовипробуванні, але не мають достатньо даних виробничої оцінки, відносять до перспективних. Пропозиції про сорти, що рекомендуються до районування або до визнання перспективними, розробляють сортовипробувальні дільниці для зони обслуговування і подають вищестоящій інспектурі (див. Насінні інспекції). Обласні, а потім і республіканська інспектури Держ. комісії складають проект змін у районуванні сортів, обговорюють на відповідних комісіях по сортовому районуванню і пропозиції подають Держ. комісії по сортовипробуванню с.-г. культур М-ва с. г. СРСР. Держ. комісія розглядає зміни у районуванні сортів по областях і подає Раді Міністрів республіки на затвердження. Перелік перспективних сортів затверджується М-вом с. г. СРСР разом із ін. міністерствами.

Літ.: Методка государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. в. 1. М., 1971.

І. П. Яковлев.

 

Схожі за змістом слова та фрази