Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow тред-трої arrow ТРИКАРБОНОВИХ КИСЛОТ ЦИКЛ
   

ТРИКАРБОНОВИХ КИСЛОТ ЦИКЛ

цикл Кребса, цитратний цикл — шлях окислювальних зворотних ферментативних перетворень деяких карбонових кислот, що утворюються як проміжні продукти при розщепленні молекул білків, жирів та вуглеводів в тканинах усіх організмів. До осн. субстратів Т. к. ц. належать к-ти: лимонна, цис-аконітова, ізолимонна, щавлевоянтарна — три-карбонові к-ти, а також кетоглютарова, янтарна, фумарова, яблучна й щавлевооцтова — дикарбонові к-ти. Ферменти реакцій Т. к. ц. локалізовані гол. чин. в мітохондріях клітин. Т. к. ц. відкрив 1937 Г. Кребс. Першим етапом Т. к. ц. є реакція конденсації активованої оцтової (ацетилкоферменту А) і щавлевооцтової кислот з утворенням лимонної кислоти, яка в серії ін. наступних восьми реакцій знову перетворюється на щавлевооцтову кислоту з виділенням 2 молекул вуглекислого газу та 4 пар атомів водню. Новоутворена щавлевооцтова кислота реагує з наступною молекулою оцтової кислоти, і цикл знову повторюється. Утворений вуглекислий газ виділяється в навколишнє середовище, а водень, за участю ферментів системи окислювального фосфорилювання, реагує з киснем і утворює воду з одночасним виділенням енергії, яка нагромаджується у вигляді хім. зв'язків в аденозинтрифосфорній кислоті (див. Аденозинфосфорні кислоти), або використовується в біосинтет. процесах. Т. к. ц.— один з осн. механізмів тканинного дихання. Крім того, зворотність реакцій циклу (за винятком реакції перетворення

α-кетоглютарової кислоти на янтарну) забезпечує взаємоперетворення вуглеводів, ліпідів та деяких амінокислот в тканинах організму. Гальмування перебігу реакцій Т. к. ц. викликає порушення вуглеводно-жирового, енергетичного та азотного обмінів. Це в першу чергу проявляється в значному підвищенні концентрації т. з. ацетонових тіл (ацетон, β-оксимасляна та (β-кетомасляна кислоти) в крові, сечі, молоці та в ін. біол. рідинах, тобто у виникненні кетозів, кетоацидозу. Причиною гальмування реакцій Т. к. ц. можуть бути: отруєння аміаком, захворювання діабетом, дефіцит вуглеводів та надмірна кількість білків або масляної кислоти в раціоні, ацидози та ін. Активується Т. к. ц- введенням в організм проміжних кислот циклу, деяких вітамінів та мінеральних солей.

Д. О. Мельничук.

 

Схожі за змістом слова та фрази