Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow отр-оя arrow ОЦТОВОКИСЛІ БАКТЕРІЇ
   

ОЦТОВОКИСЛІ БАКТЕРІЇ

—бактерії, здатні окислювати первинні і вторинні спирти; викликають оцтовокисле бродіння, використовуючи енергію, що вивільнюється при цьому процесі. За сучас. класифікацією (Bergey, 1974) О. б. віднесені до родів Glucono-bacter (недоокислювачі) і Aceto-bacter (переокислювачі). О. б.— неспороносні бактерії паличковидної форми, грамнегативні (див. Грама метод), рухливі, оптимальна температура їх розвитку — 25—30° С. Поширені в природі (на квітках, плодах тощо); на рідких середовищах О. б. утворюють плівки; на твердих — слизові, безбарвні колонії. Деякі О. б. використовують у пром-сті для одержання оцту, глюконової к-ти і рорбози, з якої потім синтезують аскорбінову кислоту.

 

Схожі за змістом слова та фрази