Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow моле-монок arrow МОЛОЧНА КИСЛОТА
   

МОЛОЧНА КИСЛОТА

α-оксипропіонова кислота — одно-основна оксикарбонова кислота СН3СН(ОН)СООН. М. к. — безбарвні кристали, легко розчинні у воді. Існують оптично активні ізомери (див. Антиподи оптичні): D-М. к. і L-М. к. з tпл 25—26° С, а також оптично неактивна М. к. з tпл 18° С. М. к.— важливий проміжний продукт обміну речовин у тваринних, рослинних і мікроорганізмах. Утворюється в процесі бродіння цукристих речовин під впливом бактерій молочнокислого бродіння, напр. при скисанні молока, квашенні капусти, силосуванні кормів тощо. Застосовують М. к. та її солі в харч., текст. і шкіряній пром-сті, у медицині тощо.

 

Схожі за змістом слова та фрази