— держ. вет. установа в СРСР, що здійснює ветеринарно-санітарний нагляд за якістю харчових продуктів тваринного і рослинного походження, які продаються на колг. ринках (крім продуктів у держ. торг. мережі), та контроль за торгівлею живою худобою і птицею. Станція провадить ветеринарно-санітарну експертизу м'яса, молока, жиру, м'ясних виробів, риби, меду та ін. харч. (у т. ч. і рослинних) продуктів з метою недопущення до реалізації недоброякісних продуктів. На всі м'ясні продукти, що надходять на ринок, ставиться клеймо — знак вет. огляду, а на ін. продукти, визнані доброякісними, видається довідка про дозвіл на продаж. Недоброякісні продукти знешкоджуються, утилізуються або знищуються. Очолює станцію вет. лікар. Станція здійснює також нагляд за санітарним станом місць торгівлі на ринку.