-посилена годівля призначених для забою тварин з метою одержання найбільшої кількості м'яса і жиру високої якості. В умовах України відгодовують вел. рог. худобу, свиней, овець, птицю та ін. Залежно від виду, віку й стану вгодованості молодняк відгодовують здебільшого 3-4 міс, дорослих тварин - 75-80 днів. З великої рогатої худо б и на відгодівлю ставлять молодняк, вибракуваних корів і волів. Найкраще відгодовуються тварини м'ясного і м'ясо-молочного напрямів та їхні помісі. Застосовують відгодівлю телят, щоб одержати дієтичну білу телятину (лікарську) і гастрономічну телятину; "Бебі-біф" - найпоширенішу відгодівлю молодняка, щоб одержати високопоживну молоду яловичину; відгодівлю для одержання столової яловичини та ін. Залежно від корму розрізняють відгодівлю на жомі, барді, силосі, коренебульбоплодах, пасовищну (див. Нагул тварин). На 1 кг приросту живої маси витрачають 8-11 корм. од. Для дорощування, нагулу і відгодівлі великої рогатої худоби створюють окремі спеціалізовані г-ва і ферми та міжгосп. відгодівельні пункти при цукрових і спиртових з-дах. Свиней відгодовують за беконним, м'ясним і жирним типами. При беконній відгодівлі одержують нежирну свинину з великим вмістом соковитого, мармурового м'яса. Для цього найпридатніший молодняк скороспілих порід та їх помісі. На 1 кг приросту живої маси витрачають 4-5 корм. од. і на кожну корм. од. дають 100- 120 г перетравного протешу. Закінчують відгодівлю свиней у віці 6-7 міс. з живою масою підсвинків 70-100 кг. М'ясну відгодівлю провадять майже так само, але на дешевших кормах. Закінчують відгодовувати свиней у віці 6-8 міс. і при масі 80 - 120 кг. До жирних кондицій відгодовують вибракуваних дорослих тварин, рідше молодняк. Відгодовують 3 міс до досягнення живої маси у молодняка 100-130 кг, а дорослих свиней - 250-300 кг. Овець на відгодівлю ставлять дорослих і молодняк. Відгодівлю здебільшого провадять шляхом пасовищного нагулу протягом 2-3 міс. Птицю відгодовують двома способами: природним (самокльовом) і примусовим (спец. машинами). Птицю формують у групи одного віку, породи і статі. Чим молодша птиця, тим ефективніша відгодівля (див Бройлер) В спеціалізованих господарствах для відгодівлі птиці на промисловій основі використовують комбікорми, премікси, гранульовані корми.
Літ.: Свечин К. Б. Производство говядины и свинины. К., 1971; Всяких A. С. [та ін.]. Производство продуктов животноводства на промышленной основе. М., 1976.