Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow Ш-шван arrow ШАРОЛЕ
   

ШАРОЛЕ

— порода великої рогатої худоби м'ясного напряму. Виведена в 18 ст. у Франції в р-ні Шароле, що межує зі Швейцарією. Місцеву гірську породу схрещували з симентальською породою, а в середині 19 ст. для підвищення скороспілості — з шортгорнською породою. Масть кремово-біла. Тварини великі, з типовою м'ясною будовою тіла. Голова невелика, з широким лобом, роги помірно довгі, тулуб глибокий, видовжений, спина пряма, м'язиста. Жива маса корів 700—800 кг, бугаїв — 1000—1200 кг, молодняк віком до 18 міс. досягає 450—650 кг. Забійний вихід 60—65 %. М'ясо високої якості, нежирне. Тварини витривалі, швидко відгодовуються. Розводять в багатьох країнах Європи, Пн. і Пд. Америки та ін. В СРСР, зокрема на Україні, III. використовуються для пром. схрещування і поліпшення м'ясних якостей ін. порід худоби, створення чернігівського та придніпровського типів м'ясної худоби.

О. Я. Попов.

шароле - leksika.com.ua