Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow бом-бор arrow БОРОШНО
   

БОРОШНО

- продукт розмелювання зерна пшеничного, житнього, кукурудзяного, вівсяного, ячмінного, горохового тощо. Б. буває оббивного помелу (розмелене зерно, у якого частково видалено плодові оболонки і зародок) і помелу сортового (розмелене зерно без зародка й основної частини оболонок; складається переважно з ендосперму). Сорт Б. визначають за співвідношенням у ньому ендосперму й кількості периферійних частинок зерна (оболонок, алейронового шару та зародка), за зольністю, крупністю помелу, вмістом клейковини і кольором. Найчастіше виробляють Б. пшеничне оббивне і сортове, житнє оббивне і сортове (сіяне і обдирне, що містить до 10% периферійних частинок зерна). З твердих сортів пшениці виготовляють Б. вищого сорту (крупку) і першого (напівкрупку). Б. вищих сортів збагачують на млинах борошномельних вітамінами В1, В2 та РР, оскільки значна кількість їх видаляється з зародком і алейроновим шаром. З Б. випікають хліб (див. Хлібопечення), виготовляють макарони, кондитерські та ін. вироби. Див. також Борошномельно-круп'яна промисловість.

Літ.: Мясникова А. В. [та ін] Товароведение зерна и продуктов его переработки. М., 1971; Ройтер И. М. Сырье хлебопекарного производства. Справочное пособие. К., 1972.

О. С. Зубко.

 

Схожі за змістом слова та фрази