Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow реч-ріве arrow РИБ'ЯЧИЙ ЖИР
   

РИБ'ЯЧИЙ ЖИР

— продукт, який одержують з печінки риб. Прозора, густа масляниста рідина від світло-жовтого до світло-коричневого кольору із специфічним запахом. До складу Р. ж. входять тригліцериди ненасичених к-т, холестерин, вільні жирні кислоти та вітаміни А і D. В медицині й тваринництві звичайно використовують Р. ж., добутий з печінки риб родини тріскових, який застосовують при А-вітамінній недостатності, для лікування і профілактики рахіту, курячої сліпоти, а також як загально зміцнювальний засіб. Р. ж., добутий з підшкірного жиру морських ссавців (дельфінів, тюленів тощо), застосовують переважно як зовн. засіб при лікуванні шкірних захворювань. Є також тех. Р. ж., який використовують у шкіряному, миловарному та ін. виробництвах.