Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow кнос-кое arrow КОВТАННЯ
   

КОВТАННЯ

— складний рефлекторний акт, при якому внаслідок скорочення одних м'язів і розслаблення інших їжа або рідина переходить з порожнини рота у стравохід, а потім у шлунок. Грудка їжі подразнює рецептори слиз. оболонки м'якого піднебіння. Збудження, що при цьому виникає, передається в довгастий мозок у центр К., а звідти по відцентрових нервах доходить до м'язів, які беруть участь у К. (тобто здійснюється рефлекс К.). Під час К. скорочення м'язів язика, м'якого піднебіння, глотки, які безпосередньо проштовхують грудку їжі, поєднуються й доповнюються скороченням м'язів та зміщенням хрящової гортані, що перешкоджає потраплянню їжі в дихальні шляхи. Рідина пересувається під впливом тиску, створюваного язиком, і власної ваги.