Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow К-как arrow КАВУН
   

КАВУН

(Citrullus) — рід рослин родини гарбузових. Одно- і багаторічні трав'янисті рослини. Стебло сланке, до 4 м завдовжки. Листки глибокорозсічені; в пазухах листків вусики. Квітки одиночні, одно-або двостатеві, одно- або дводомні. Плід — гарбузина, багатонасінна, куляста, з рожевим, червоним, рідше білим м'якушем. Бл. 10 видів, здебільшого поширені в Африці та Сх. Азії. В СРСР, у т. ч. в УРСР, вирощують два види К.: столовий (С. vulgaris)та кормовий (С. соlocynthoides). Плоди столового К.— цінний харч. дієтичний продукт, містить до 11% цукрів, вітаміни. Використовують переважно свіжими чи солоними, з них виготовляють нардек (кавунний мед), цукати та ін. Плоди кормового К. згодовують тваринам свіжими і силосованими. На Україні вирощують сорти столових К.— Скороспілка харківська, Мелітопольський 60, Десертний 83, Огоньок, Роза Юго-Востока та ін.; сорти кормових К.— Херсонський 13, Бродський 37—42 та ін. Урожай столових сортів К. досягає 100—400 ц/га; кормових — 100—500 ц/га. Див. також Баштанні культури. Іл. с. 494.

Л. Е. Лук'яненко.

Кавун - leksika.com.ua

 

Схожі за змістом слова та фрази