Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow харл-хіл arrow ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ
   

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ

— захворювання, зумовлені потраплянням з їжею отруйних продуктів бактеріальної або небактеріальної природи. X. о. характеризуються раптовим початком, коротким перебігом, не передаються від хворого до здорового. До групи бактеріальних X. о. належать захворювання, що викликаються токсичною дією патогенних мікробів і токсинів, які потрапили у шлунково-кишковий тракт людини з харчовими продуктами внаслідок порушення санітарних норм зберігання, перевезення і технології їх виробництва. Бактеріальні X. о. наз. харчовими токсикоінфекціями. X. о. небактеріального походження виникають внаслідок вживання продуктів, отруйних за своєю природою, забруднених отруйними домішками та ін. (напр., отруйні гриби, ягоди, ядра кістянок абрикоса тощо). X. о., викликані хімічними отрутами, (миш'яком, міддю, свинцем, азотистим натрієм та ін.), можуть наставати внаслідок випадкового вживання протруюваного насіння, а також продуктів домашнього консервування та ін. Хворі з явищами тяжкого X. о. підлягають терміновій госпіталізації. Див. також Отруєння.

 

Схожі за змістом слова та фрази