Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow майк-малай arrow МАКАРОННІ ВИРОБИ
   

МАКАРОННІ ВИРОБИ

(від італ. — макарони) — харчові вироби з прісного пшеничного тіста вологістю 12—13%. Бувають вироби трубчасті (макарони, ріжки, пір'я), ниткоподібні (вермішель), стрічкоподібні (локшина) і фігурні (напр., вушка, зірочки); довгі (15—20 см), необмеженої довжини і короткі (1,5—15 см). Є М.в. у вигляді тонких зрізів (довжиною 0,1—0,3 см). Крім того, М. в. розрізняють залежно від якості борошна і виду додаткових компонентів (напр., яєць або яєчного порошку). Відзначаються добрими смаковими якостями, високою поживністю і калорійністю (1,5 кДж на 100 г виробів), їх можна зберігати протягом кількох місяців. При виготовленні М. в. спочатку замішують круте тісто, яке далі на спеціальних машинах ріжуть (локшина), штампують (фігурні вироби) або пресують (ін. вироби). Потім сирі М. в. піддають повітряній обробці в тунельних, камерних або ін. сушарках, після чого висушені вироби розфасовують і упаковують. З М. в. виготовляють різні страви. Див. також Макаронна промисловість.

Літ.: Назаров Н. И. Технология макаронных изделий. М., 1978.

О. Т. Лісовенко.

 

Схожі за змістом слова та фрази