Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow електрон-енд arrow ЕМУЛЬСІЇ
   

ЕМУЛЬСІЇ

(від лат.- видоєний, вичавлений)- дисперсні системи, що складаються з двох рідин (фаз), одна з яких розподілена в другій (дисперсійному середовищі) у вигляді дрібних крапель. Звичайно одна з фаз Е.- вода, друга ("масло") - органічна рідина: бензин, олія тощо. Розрізняють Е. двох типів "масло у воді" (м/в) та "вода в маслі" (в/м). Кожна стійка Е. містить третій компонент - емульгатор. При заміні його можливе обернення фаз Е. (м/в в/м). Е. дуже поширені, напр., молоко, сирова нафта та ін. Застосовують Е. у техніці, медицині, харч. промисловості. Е. в медицині виготовляють з насіння, в якому є олії (насінні Е.), або з жирних олій (оліїсті Е.). Мають значення у виготовленні багатьох лікарських і косметичних засобів. Е. в живопису застосовують як зв'язуючий матеріал у темпері та при ґрунтовці. Є натуральні Е. (яєчний жовток, білок, молоко) і штучні (широко почали вживати з 2-ї пол. 19 ст.), до яких входять яєчний жовток, білок, казеїн, гуміарабік, олія, іноді лаки. Для ґрунтовки вживають також Е. з тваринного клею з олією та олійною фарбою.