Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow ов-од arrow ОВОЧЕВІ КУЛЬТУРИ
   

ОВОЧЕВІ КУЛЬТУРИ

— трав'янисті рослини, соковиті частини яких (овочі), багаті на вуглеводи, вітаміни та ін. поживні речовини, використовують у їжу. Найпоширеніші овочеві рослини належать до 11 родин: капустяних (хрестоцвітих) — капуста (білоголова, червоноголова, савойська, брюссельська, цвітна, пекінська, китайська, кольрабі), бруква, ріпа, редиска, редька, хрін, крес-салат, листкова гірчиця; селерових (зонтичних) — морква, петрушка, пастернак, селера, кріп; гарбузо вих — огірки, гарбузи, кабачки, патисони, кавуни, дині; пасльонових — помідори, перець, баклажани, фізаліс; бобових — квасоля, горох, боби; лілійних — цибуля (ріпчаста, батун, порей, шніт, багатоярусна), часник; спаржевих — спаржа; айстрових (складноцвітих) — салат-латук, артишок, скорцонера, естрагон, салатний цикорій, ендивій; лободових — столові буряки, листкові буряки— мангольд, шпинат; гречкових — щавель, ревінь; злакових — овочева (цукрова) кукурудза. За тривалістю життя О. к. бувають одно-, дво- та багаторічні, а за продуктивними органами поділяються на: листкові — капуста, кріп, петрушка та селера (листки), салат, шпинат; плодові — огірки, дині, кавуни, кабачки, гарбузи, патисони, перець, помідори, баклажани, горох, квасоля, боби, кукурудза; коренеплідні — морква, буряки, редька, селера, редиска, пастернак, ріпа, бруква, петрушка; цибулинні — часник, цибуля (ріпчаста, порей, батун, шніт). Серед О. к. є пряні рослини, що містять ефірні олії (кріп, петрушка, естрагон та ін.), які поліпшують смак, викликають апетит і сприяють кращому засвоєнню їжі. Майже всі О. к. є цінною сировиною для консервної пром-сті. Цибуля, часник і деякі ін. овочі містять фітонциди, які вбивають хвороботворні організми. Батьківщиною О. к. є тропічні і субтропічні зони. Тому О. к. теплолюбні й вибагливі до родючості грунту та його вологості. Рад. вчені вивели багато нових цінних сортів О. к., пристосованих до певних грунтово-кліматичних зон країни. Лише на Україні на 1981 районовано понад 240 сортів О. к. Розроблено ефективні прийоми вирощування О. к. у відкритому та закритому грунті, зокрема методом гідропоніки. Див. також Овочівництво. Про окремі О. к. див. статті за їхніми назвами. Іл. див. на окремому аркуші, с. 464—465.

Літ.: Овочівництво відкритого грунту. К., 1977: Матвєєв В. П., Рубцов М. И. Овощеводство. М., 1978; Овочівництво закритого грунту. К., 1978; Сорти овочевих і баштанних культур. К., 1978

Ф. Я. Попович.

Овочеві культури - leksika.com.ua

Овочеві культури - leksika.com.ua

 

Схожі за змістом слова та фрази