Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow тред-трої arrow ТРИПСИН
   

ТРИПСИН

(від грец. — розтирання) — фермент класу гідролаз. Вибірково розщеплює пептидні зв'язки, в утворенні яких беруть участь карбоксильні групи лужних амінокислот (АК) аргініну і лізину. Виробляється клітинами підшлункової залози у вигляді неактивної форми ферменту — трипсиногену; активується ентерокіназою. Т.— найважливіший фермент травного тракту, здатний активувати усі проферменти підшлункової залози. Молекула Т. (напр., бичачого) складається з 223 залишків АК, які утворюють один поліпептидний (див. Поліпептиди) ланцюг з 6 дисульфідними зв'язками; N-кінцевою АК Т. є ізолейцин, С-кінцевою — аспарагін. Мол. м. Т.—23 800. Встановлено третинну структуру Т. Неочищені препарати Т. звичайно містять домішки хімотрипсину. Т. належить до т. з. серинових протеїназ, що мають в активному центрі залишки серину і гістидину. Активність Т. пригнічується інгібіторами як штучної (напр., диізопропілфторфосфат), так і білкової (виділені з тканин рослин та тварин) природи. Т. застосовують для розщеплення білків на поліпептиди при вивченні їхньої первинної структури. В медицині Т. вживають для прискорення розщеплення і відторгнення нежиттєздатних тканин, розсмоктування ексудатів та ін. патологія, утворень.

Т. П. Угарова.