Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow тул-тяч arrow ТУПИК
   

ТУПИК

(Fraterculа) — рід птахів род. чистикових. Довж. тіла бл. 31 см, маса бл. 510 г; самці більші за самок. Дзьоб високий, стиснутий з боків, в період розмноження червоно-жовтий. Оперення спини чорне, черева — біле. З види, поширені в пн. морях Пн. півкулі; в СРСР — 2: тупик арктичний (Farctiса), тупик іпатка (F. согnісиlаtа). Селяться колоніями, утворюючи разом з ін. птахами пташині базари. Моногами. Гніздяться в норах. Кладка з 1 яйця в червні; насиджують самець і самка бл. 40 діб. Живляться переважно рибою. Викопні рештки Т. відомі починаючи з плейстоцену.

Л. Ф. Назаренко.

тупик - leksika.com.ua