— прозора безбарвна рідина, яку виробляють залози слизової сболонки шлунка. Бере участь у травлені. Містите гол. чин. ферменти (пепсин, сичужний фермент, ліпазу тощо), соляну к-ту (у людини концентрація 0,4—0,5%), мінеральні солі й слиз. Соляна к-та активує ферменти і зумовлює бактерицидні властивості Щ. с. Слиз захищає стінки шлунка від мех. і хім. подразників. Ш. с. виділяється на вигляд, запах і смак їжі та при безпосередньому подразненні слизової оболонки шлунка. Кількість, склад і властивості Ш. с. змінюються залежно від характеру їжі, а також при захворюваннях шлунка, кишечника, печінки. Дослідження Ш. с. мають діагностичне значення.
|