- наука, що вивчає методи дослідження і принципи ветеринарно-санітарної оцінки харчових продуктів (м'яса, молока, риби, яєць, рослинних продуктів, меду та виробів з них; ковбас, копченостей, консервів тощо) і сировини тваринного походження (шкур, вовни та ін.); комплекс спец. заходів запобігання зараженню або отруєнню людей недоброякісними продуктами і поширенню хвороб. Як наука В.-с. е. сформувалась в 20 ст. В.-с. е. здійснюється вет. спеціалістами згідно з правилами, затвердженими Головним управлінням ветеринарії МСГ СРСР і погодженими з М-вом охорони здоров'я СРСР. Правила обов'язкові для всіх відомств і громадян СРСР. Див. також М'ясо-молочна і харчова контрольна станція.
Літ.: Загаєвський Й. С, Жерновський Ф. А. Ветеринарно-санітарна експертиза і технологія продуктів тваринництва. К., 1967. М. К. Білецька.