Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow манж-марків arrow МАРИНУВАННЯ
   

МАРИНУВАННЯ

(від франц. mariner — класти в солону воду) — спосіб консервування харчових продуктів, що грунтується на здатності оцтової к-ти, а також кухонної солі припиняти життєдіяльність багатьох мікроорганізмів. Маринуванню піддають відсортовані, миті, в разі потреби очищені і розрізані плоди, овочі, гриби або рибу, заливаючи їх маринадом — розчином, що являє собою зварену суміш води, оцту, цукру, солі (для плодів — без неї) та прянощів (або їхньої витяжки). Строк зберігання продуктів збільшують пастеризацією і (або) витримуванням при низькій (0—4º С) т-рі. М. застосовують також для кулінарної обробки деяких продуктів (напр., оселедців).