- жуйні ссавці родини бичачих. Тварини здебільшого великих розмірів (маса від 150- 300 кг до 1000 кг), тулуб важкий, шия коротка, ноги сильні. Тіло вкрите короткою рідкою шерстю сірого, бурувато-червоного або чорного кольору. На відміну від биків роги у Б. тригранні в поперечному розрізі; у самок 2 пари сосків. Живуть стадами на трав'янистих рівнинах, іноді в лісах поблизу водойми та боліт. Живляться різними рослинами. Самка після 10-12 міс. вагітності народжує 1 теля. Поширені Б. в Пд. Азії та Африці (на Пд. від Сахари). Викопні рештки знайдені в Пн. Африці та Пд. Європі. Розрізняють З роди Б.: азіатський, африканський і аноа. Рід азіатський Б. (Вubalus) включає 2 види: арні, який утворює кілька географічних рас і є вихідною формою свійських Б., та філіппінський Б., або тамароу - В. mіndоrеnbsіs (за деякими авторами - підвид арні). Рід африканський Б. (Sуnсеrus) представлений 1 видом - африканський, або кафрський, Б. (Б. саffеr), який відрізняється від інших Б. розширеними при основі рогами, що своєрідним щитом прикривають лобну частину голови. Б. є об'єктами полювання заради м'яса і шкури; у зв'язку зі значним зменшенням чисельності взяті під охорону.
В. І. КрижанІвський.

