Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow крос-куй arrow КРУП'ЯНІ КУЛЬТУРИ
   

КРУП'ЯНІ КУЛЬТУРИ

— сільськогосподарські рослини, з зерна яких виробляють крупи. До власне К. к. в СРСР належать просо, рис, сорго, чумиза і гречка. До умовно круп'яних відносять також ячмінь, овес, пшеницю, кукурудзу та горох і сочевицю. На Україні з К. к. найбільше сіють просо (Лісостеп, Степ) і гречку (Полісся, Лісостеп), а в світовому землеробстві осн. К. к. є рис. За біол. властивостями К. к. різко відмінні й потребують для росту й розвитку різних умов зовн. середовища. Зерно К. к. містить значну кількість вуглеводів, білків, вітамінів і небагато жирів. Просо і гречку (крім основного посіву) використовують також як страхові культури для пересіву озимих і ярих хлібів (на випадок їхньої загибелі) та як післяжнивні культури. Зерно К. к. переробляють і на борошно, крохмаль, спирт. Див. також Круп'яне виробництво, Зернове господарство.

 

Схожі за змістом слова та фрази