(Gyps fulvus) — птах род. яструбових з групи грифів. Довж. тіла до 1,28 м, розмах крил до 2,9 м, маса до 7 кг. Голова і шия вкриті білим пухом, навколо шиї комір з білуватих розсуканих пер. Оперення верх. частини вохристо-буре, нижньої — темніше і рудувате. Великі махові і рульові пера чорнувато-бурі. Живиться виключно падлом. Моногам (див. Моногамія у тварин). Гнізда — на скелях. Кладку (в березні) з 1 яйця насиджують самець і самка бл. 50 діб. Поширений в гірських р-нах Пн. Африки, Пд. Європи, Центр. і Зх. Азії. В СРСР — 2 підвиди, з них в УРСР — 1 : С. б. звичайний — нечисленний осілий гніздовий птах Криму. У 19 ст. гніздився на Поділлі. Включений до Червоної книги Української PCP.
В. М. Зубаровський.


