Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow манж-марків arrow МАРАЛ
   

МАРАЛ

— два підвиди оленя звичайного: алтайський М. (Cervus elaphus sibiricus) і тянь-шанський М. (С. е. songaricus). Довж. тіла самців 250—265 см, вис. в холці 135—155 см, жива маса до 360 кг, самки дещо менші. Самці мають великі гіллясті з 5—7 паростками роги, які щороку навесні відпадають, і на їхньому місці за літо виростають нові. Забарвлення буре. М. населяє ліси гірських р-нів від

Тянь-Шаню і Алтаю до Зх. Прибайкалля включно. Живиться лишайниками, листям, гілками, корою дерев та кущів, травою тощо. Гін у вересні — жовтні, супроводиться ревінням і бійками самців. Після 8—8,5-місячної вагітності (у травні — червні) самка народжує 1—2 телят. Статевозрілими М. стають на 2—3-му році. Живуть бл. 20 років. Крім м'яса і шкури, ціняться панти М., з яких добувають пантокрин, що застосовується в медицині. Акліматизований в Башкирському і Мордовському заповідниках; М. розводять також у спец. маралових г-вах на Пд. Сибіру. Викопні рештки М. відомі з пізньоантропогенових відкладів.

Марал - leksika.com.ua