(Bubo) — рід птахів ряду совоподібних. Довж. тіла до 74 см, маса до 3 кг; самки більші за самців. Пір'я навколо очей створює лицьовий диск; на голові є довге пір'я у вигляді "вушок". Забарвлення рудувате, вохристе чи білувато-вохристе з бурими або чорними пістрявинами. П. населяють ліси різних типів, яри, відкриті місця з чагарниками тощо. Живляться мишовидними гризунами, зайцями, їжаками, різними птахами. Моногами. Кладку з 2—3 (рідко 4—5) яєць у березні — квітні насиджує самка 35 діб. 12 видів, поширених в Євразії, Америці, Пн. Африці; в СРСР, у т. ч. УРСР,— 1: П. звичайний (В. bubo) — осілий птах; як зникаючий вид занесений до Червоної книги СРСР та Червоної книги Української PCP. Утримується в зоопарках.
В. М. Зубаровський.


