Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow монол-морс arrow МОРОДУНКА
   

МОРОДУНКА

(Xenus cinereus) — птах род. сивкових: Довж. тіла до 27 см, маса до 76 г. Забарвлення сірувато-буре з білим і чорним. Дзьоб довгий, тонкий, загнутий догори. Гніздиться лише в СРСР (зустрічається по берегах водойм лісової і лісотундрової зон); в УРСР гніздиться по р. Прип'яті. Зимує в Африці, Пд.-Сх. Азії й Австралії, живе невеликими колоніями. М. властива моногамія. Гніздо — ямка в грунті без підстилки. Кладку з 4 коричнево-жовтих з темно-бурими плямами яєць в кінці травня насиджує самка. Живиться переважно водяними безхребетними.

Мородунка - leksika.com.ua