Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow К-как arrow КАКАО
   

КАКАО

— 1) Шоколадне дерево (Тhеоbrоmа сасао). Вічнозелене дерево родини стеркулієвих. Вис. 5—8 м. Листки прості, цілісні великі, темно-зелені, блискучі. Квітки дрібні жовтуваті або червонуваті, в суцвіттях, розташованих безпосередньо на стовбурі й старих гілках (кауліфлорія). Плоди яйцевидні або видовжені, з міцною шкірястою оболонкою, довж. до 30 см, маса 300—600 г; всередині містять кілька десятків миг-далевидних насінин — т. з. бобів К. У дикому стані К. росте в тро-піч. лісах Америки. К. вирощують у багатьох тропіч. країнах Америки, Африки, Азії і на о-вах Вест-Індії, Малайського архіпелагу та ін. Цвітіння і дозрівання плодів К. відбувається протягом цілого року. З одного дерева одержують 0,5—2 кг, з 1 га плантації — 500— 1000 кг насіння. Боби К. містять (у % ): жирів до 50, азотистих сполук до 15, теоброміну 1,3—1,7. 2) Харчовий продукт, одержуваний з насіння К. (бобів). Спочатку боби К. піддають ферментації (див. Ферменти) протягом 2—7 діб при т-рі 40—50° С, внаслідок чого вони стають коричневими і набувають приємного смаку й аромату. Далі боби сушать на сонці або нагрітим повітрям (т-ра 75° С), сортують, подрібнюють і перетирають. З тертого К. пресуванням виділяють какао-масло. Макуху розмелюють і просівають, одержуючи порошок, з якого виготовляють напій.

Какао - leksika.com.ua

 

Схожі за змістом слова та фрази