Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow біп-бога arrow БОБЕР РІЧКОВИЙ
   

БОБЕР РІЧКОВИЙ

(Castor fiber) - гризун родини бобрових. Довж. тіла 70-100 см, маса до 30 кг. Пристосовані до напівводяного способу життя. У Б. р. широкий лопатоподібний хвіст, пальці задніх кінцівок з'єднані плавальною перетинкою; губи, що змикаються позаду різців, дають змогу гризти під водою. Хутро від світло-каштанового до темно-бурого, іноді майже чорного кольору з густим шовковистим підпушком. Б. р. поширений у Європі і Пн. Америці. В СРСР окремі колонії збереглись у Білорусії, Воронезькому заповіднику, в Сибіру, на Україні по річках Київської, Чернігівської, Житомирської, Волинської та Ровенської обл. Живляться Б. р. корою, молодими гілками, трав'янистою рослинністю. Споруджують нори, жнтл. "хатки", греблі; для сплаву гілок риють канали, гострими різцями зрізають дерева діаметром понад 1 м. Живуть сім'ями. Самка раз на рік (в умовах України - в червні) після 105-денної вагітності народжує 2-3 малят. Крім хутра бобрів, ціниться т. з. боброва струмина - продукт мускусних залоз, яку використовують у парфюмерії. В СРСР полювання на Б. р. заборонене),.

Бобер річковий

 

Схожі за змістом слова та фрази