Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow руз-ряс arrow РЯБЧИК
   

РЯБЧИК

(Tetrastes bonasia) — птах род. тетеревових ряду куроподібних. Довж. тіла бл. 45 см. маса 300—500 г. Забарвлення строкате, плямисте, бурих, сірих, білих, чорних та рудуватих кольорів. У самця на шиї велика чорна пляма. На голові — чуб; ноги оперені. Поширений в помірних широтах Європи і Азії. В УРСР нечисленний осілий птах Полісся і звичайний — Карпат. Живе у вологих лісах, переважно ялинових. Моногам. Гніздо — ямка у землі. Кладку з 6—10 (до 15) яєць насиджує самка 21 день. Живиться переважно ягодами, бруньками (особливо вільхи) тощо, влітку також комахами. В зоні тайги СРСР є об'єктом промислу; на тер. УРСР полювання на Р. заборонено. Викопні рештки відомі починаючи з плейстоцену Європи.

Рябчик - leksika.com.ua