- борошно тваринного і рослинного походження. Б. к. тваринного походження - рибне, китове, м'ясо-кісткове, м'ясне, кров'яне, кісткове виготовляють з риб, морських ссавців, з відходів рибної та м'ясної пром-сті тощо. Після термічної обробки сировину сушать і розмелюють. У Б. к., за винятком кісткового, високий вміст протеїнів (42-80% ), до складу яких входять незамінні амінокислоти (метіонін, лізин, триптофан). Кісткове борошно - цінне джерело кальцію (~ 30% ) і фосфору (~ 15% ). Б. к. рослинного походження виготовляють з наземних (борошно трав'яне, хвойне тощо) та водяних рослин. Свіжоскошені злакові і бобові трави, листя дерев хвойних порід та ін. сировину швидко висушують у спец. сушильних установках і розмелюють. Трав'яне та хвойне Б. к. містить значну кількість вітамінів та біологічно активних речовин. Невелика добавка Б. к. поповнює раціон тварин, сприяє кращому засвоюванню кормів.
А. Я. Пшеслінський.
|