Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow зоря-зяб arrow ЗЯБЛИК
   

ЗЯБЛИК

(Fringilla coelebs) — птах родини в'юркових. Довж. тіла до 17 см, маса до 23 г. Голова сіра з синюватим відтінком, спина коричнева, поперек зеленувато-жовтий, низ (у самців) рожево-червоний, на крилах темні й білі смуги. Самка забарвлена тьмяніше за самця. Поширений в Європі, Пн.-Зх. Африці, Зх. Азії. В СРСР численний, на Україні — звичайний гніздовий птах скрізь, де є деревна рослинність. Гніздо на дереві. За рік 1—2 кладки по 4—7 яєць. Живиться 3. насінням рослин і комахами. Самці добре співають, через що 3. часто утримують у клітках. Іл. с. 315.

Зяблик - leksika.com.ua