Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow чмир-чюр arrow ЧУМА ТВАРИН
   

ЧУМА ТВАРИН

— група інфекційних хвороб с.-г. тварин, що характеризуються коротким інкубаційним періодом (1—12 днів), гострою формою перебігу, високою контагіозністю (заразністю) і смертністю (70—100 %). Збудниками Ч. т. є віруси, специфічні для кожного виду тварин (рогатої худоби, свиней, коней, м'ясоїдних, птиці), або чумні бактерії (верблюдів). Останні небезпечні для людини. На чуму хворіє також риба (лососі, сигові, щука) і раки. Ч. т. виникає в будь-яку пору року, уражає тварин усіх вікових груп і проявляється у вигляді ензоотій та епізоотії. Джерело інфекції — хворі і перехворілі тварини, що виділяють збудників з слиною, молоком, фекаліями, трупи загиблих від чуми тварин. Заражаються тварини через травний тракт, ушкоджену шкіру повітряно-крапельним шляхом. Інфекція передається через забруднені виділеннями хворих корми, воду, підстилку, предмети догляду, руки і одяг обслуговуючого персоналу, продукти тваринництва, комахами. Діагноз встановлюють на основі епізоотич., клінікопатоморфологічних ознак і лабораторних досліджень. Заходи боротьби. Г-во карантинують, забороняють завезення і вивезення тварин, фуражу, продуктів тваринництва, проїзд транспорту та ін. Хворих і підозрілих на захворювання тварин ізолюють і забивають, трупи спалюють, приміщення очищають і дезинфікують, гній спалюють. Для решти поголів'я застосовують специфіч. засоби профілактики та провадять заходи згідно з діючою вет. інструкцією.

Літ.: Вирусные болезни животных. М., 1963; Хвороби сільськогосподарських тварин. К., 1971: Щербина А. К. Болезни рыб. К., 1973; Эпизоотология. М., 1974; Справочник по ветеринарии. Л., 1978. В. М. Хрящевський.

 

Схожі за змістом слова та фрази