(від грец.— перетравлений) — органічні речовини, до складу яких входять залишки однакових або різних амінокислот, з'єднаних між собою пептидними зв'язками. Містяться в організмах людини, тварин, рослин (у т. ч. і мікроорганізмів). В живих клітинах синтезуються з амінокислот або утворюються в результаті неповного розщеплення білків протеолітичними ферментами. Залежно від кількості залишків амінокислот, що входять до складу П., розрізняють дипептиди (напр., карнозин), три-пептиди (напр., глютатіон) і т. д., а також поліпептиди. Серед П. є багато природних біологічно активних речовин: деякі гормони (вазопресин, глюкагон, окситоцин, адренокортикотропний гормон та ін.), антибіотики (граміцидин, актиноміцин) та їхні похідні тощо. В лабораторних умовах П. одержують неповним гідролізом білків, а біологічно активні — синтезують з амінокислот.
|