Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow моле-монок arrow МОЛОЗИВО
   

МОЛОЗИВО

— секрет, виділюваний молочними залозами людини і ссавців у перші дні після родів (пологів). М.—густа жовтувата рідина, має солодкувато-солонуватий смак і специфічний запах. Порівняно із звичайним молоком М. містить більше сухої речовини, білків (переважно альбуміну й глобуліну), мінеральних солей, вітамінів А, О та ін. В М. є також велика кількість імунних тіл (див. Імунітет), антитоксинів, ферментів, які полегшують боротьбу організму з хвороботворними мікробами. Годівля ним новонародженого забезпечує поступову заміну утробного живлення плоду речовинами, що надходять з їжею. М. стимулює діяльність шлунково-кишкового тракту. Протягом 3—10 днів М. поступово змінюється, наближаючись до складу звичайного молока.