Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow тб-тел arrow ТВЕРДІСТЬ ВОДИ
   

ТВЕРДІСТЬ ВОДИ

— властивість природної води, зумовлена наявністю в ній розчинених солей кальцію і магнію. Розрізняють Т. в. карбонатну (тимчасову), пов'язану з вмістом у воді гідрокарбонатів кальцію та магнію, які можна усунути кип'ятінням, і некарбонатну (постійну), коли є інші розчинені солі цих елементів (хлориди, сульфати та ін.). Сумарна концентрація усіх солей кальцію і магнію визначає заг. твердість. Класифікація води за твердістю у ммоль/кг: м'яка — до 2, середньої твердості — 2—5, тверда — 5—10 і дуже тверда — понад 10. Вода з високою Т. в. утворює твердий осад (накип) на стінках теплообмінних апаратів (парових котлів, водонагрівників та ін.). Для зменшення твердості воду зм'якшують (див. Водопідготовка, Водоочищення).

 

Схожі за змістом слова та фрази