— порода місцевих поширених на Україні гусей. Назву дістали від м. Ромен Сумської обл. Гуси мають міцну конституцію, широкий тулуб, коротку, товсту шию, широкі груди, на животі 1—2 складки шкіри. Оперення сіре (80%), біле, рябе. Дзьоб оранжевий, ноги рожево-червоні. Жива маса гусаків 6—7 кг, гусок 4,5—6 кг. Несучість 10—20 (до 48) яєць на рік. Маса яйця 145—160 г. Гуси пристосовані до місцевих умов, добре відгодовуються, м'ясо жирне, соковите. Найбільше розводять Р. п. г. у Черніг., Сум., Полтав., Харків., Хмельн., Ворошиловгр., Херсон. та Одес. областях. Використовувалась при виведенні великої сірої породи гусей і переяславської породної групи гусей.

|