Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow ле-лей arrow ЛЕЙЦИН
   

ЛЕЙЦИН

(від грец. — білий), α -аміноізокапронова кислота (CH3)2CHCH2CH(NH2)COOH— моноаміномонокарбонова амінокислота. Мол. м. 131,18. Безбарвні кристали Л. розчинні у воді. Л. є незамінною амінокислотою. У вигляді L-ізомеру в значній кількості (10—20% ) входить до складу всіх тваринних і рослинних білків (особливо багаті на Л. гемоглобін і міоглобін). Відсутність лейцину в їжі призводить до затримування росту організмів. Л. у суміші з ін. амінокислотами застосовують у медицині для лікування хвороб, пов'язаних з порушенням обміну речовин, деяких., психічних захворювань тощо.