Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow ов-од arrow ОГАР
   

ОГАР

(Casarca) — рід птахів род. качачих. 1 вид — о г а р, або руда качка (С. rerruginea). Довж. тіла бл. 60 см, маса 1,1— 1,6 кг. Оперення яскраве, рудувате, голова біла, на шиї вузька чорна поперечна смуга, дзьоб і ноги чорні. Поширений у степовій і пустельній зонах Євразії, в Пн.-Зх. Африці. В СРСР — від Сиваша до Приамур'я. В УРСР — нечисленний перелітний птах морського узбережжя; у напіввільному стані О. розводять в Асканії-Новій. Селиться поблизу водойм. Гнізда робить у глибоких норах (до 4 м), щілинах покинутих будівель, дуплах тощо. Кладку з 8—12 яєць самка насиджує 27—29 днів. Живиться рослинною та тваринною їжею. О. часто утримують у зоопарках. Включений до Червоної книги Української РСР. Іл. с. 474.

Огар - leksika.com.ua