Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow реч-ріве arrow РИСЬ
   

РИСЬ

(Felis lynx) — хижий ссавець роду кіт. Довж. тіла 82— 105 см, маса 8—20 кг, іноді до 32 кг. Вуха з китицями на кінцях, по боках голови — широкі баки, ноги відносно довгі, хвіст короткий (довж. 20—31 см), ніби обрубаний. Волосяний покрив густий, м'який, забарвлення від полово-димчатого до іржастого з темними плямами на спині й кінцівках. Самка навесні після 9—10 тижнів вагітності народжує 2—3 малят. Р. живиться переважно дрібними тваринами (у т. ч. й свійськими і промисловими). Поширена в лісовій зоні Євразії та Пн. Америки, в гірських лісах Кавказу, Малої і Серед. Азії та Тібету, в УРСР — в Карпатах і пн. р-нах Волин., Ровен., Житомир., Черніг. областей. Р.— хутровий звір, але в зв'язку з нечисленністю пром. значення його невелике; подекуди шкодить тваринництву і мисливському г-ву. Туркменська Р. включена у Червону книгу СРСР. Іл. с. 382.

Рись - leksika.com.ua

 

Схожі за змістом слова та фрази