Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow зба-земле arrow ЗЕЛЕНИЙ КОНВЕЙЄР
   

ЗЕЛЕНИЙ КОНВЕЙЄР

— система організації раціональної кормової бази, за якої тварин забезпечують зеленими кормами планомірно (безперервно і в необхідних нормах) з ранньої весни до пізньої осені. Розрізняють три осн. типи 3. к.: природний, штучний і комбінований. Природний 3. к. застосовують у г-вах, що мають достатні площі природних пасовищ та сіножатей різносезонного використання. Штучний 3. к. створюють на базі багаторічних культурних пасовищ, посівів однорічних і багаторічних трав, ущільнених, післяукісних і післяжнивних посівів. Комбінований 3. к.— найпоширеніший, у ньому поєднується використання зеленої маси природних кормових угідь і сіяних пасовищ, багаторічних трав, отави, сінокосів, а також урожай кормових баштанних та ін. культур. На Україні запроваджено 3. к. з перевагою природних пасовищ (на Поліссі) і з перевагою сіяних кормових культур (у Степу і Лісостепу). Із сіяних культур до 3. к. включають: озиме жито, озиму пшеницю, озимий ріпак (дають зелений корм у травні); люцерну, еспарцет, конюшину (вперше використовують у травні та в 1-й половині червня, вдруге — через 30 днів після першого використання); вико-вівсяну, чино-ячмінну, чино-вівсяну або ін. травосуміші (використовують у червні), а також люпин, кукурудзу з люпином, із соєю, суданку, сорго, кормову капусту, кормові і цукр. буряки, гарбузи, кормові кабачки та ін. кормові культури. Раціональний 3. к. сприяє піднесенню продуктивності ферм, підвищенню якості продукції тваринництва, зниженню її собівартості. Літ. див. до ст. Агротехніка.

В. І. Мойсеєнко.

 

Схожі за змістом слова та фрази