Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow копіт-корн arrow КОРІАНДР
   

КОРІАНДР

(Coriandrum) — рід однорічних трав'янистих рослин родини зонтичних. 2 види, поширені переважно в країнах Середземномор'я. В СРСР, у т. ч. й на Україні,— 1 вид: К. посівний, коляндра, кинза (С. sativum). Стебло пряме, ребристе, 40—150 см заввишки, розгалужене. Листки перисторозсічені, нижні черешкові, верхні — сидячі або короткочерешкові. Квітки дрібні, білі, рожеві, блідо-рожеві, фіолетові, жовті, зібрані в складні зонтики. Плоди — буро-жовті, майже кулясті двосім'янки. Вирощують К. на Україні, Кавказі, в Серед. Азії та на Далекому Сході для одержання плодів, які містять від 0,8 до 1,6% ефірної олії, а також до 28% жирної олії. Плоди К. використовують у хлібопекарському, кондитерському виробн.; жирну олію — в текст. пром-сті, миловарному та поліграфіч. виробн. Знежирений шрот — цінний білковий корм для тварин. Районовані (1980) сорти на Україні: Зміна, Кіровоградський, Ранній, Янтар. Урожай насіння К. в передових г-вах 12—20 ц/га.

Коріандр - leksika.com.ua