Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow олео-опа arrow ОЛІЙНІ КУЛЬТУРИ
   

ОЛІЙНІ КУЛЬТУРИ

— група рослин, що їх використовують для одержання жирної олії. О- к. — рослини, що містять в плодах, насінні тощо понад 15% олії. До О. к. належать одно- і багаторічні рослини різних родин: складноцвітих — соняшник, сафлор; бобових — соя, арахіс; губоцвітих — перила, лялеманція; молочайних — рицина; маслинових — маслина; хрестоцвітих — рапс, гірчиця, рижій та ін. З плодів і насіння тропічних деревних рослин — кокосової та олійної пальм, кавового дерева, воскового дерева й авокадо одержують тверді рослинні олії. Рідкі рослинні олії добувають з деревних (маслина, тунг) і трав'янистих рослин, вирощуваних в країнах з помірним кліматом. Цінну олію одержують з насіння сибірського кедра, волоського горіха, мигдалю, персика, абрикоса та ін. З олійних деревних рослин найбільше значення мають маслина й тунг. У світовому землеробстві провідне місце серед О. к. належить соняшнику, бавовнику, арахісу, сої, льону, маслині, рицині і ріпаку. На Україні з О. к. вирощують: рицину, льон олійний, озимий ріпак, мак. До малопоширених і дикорослих ?. к. належать тунг, чуфа, крамбе, гвізоція, мадія та ін. Ряд рослин з високим вмістом жирної олії в насінні (бавовник, льон-довгунець, коноплі, коріандр, соя, кукурудза та ін.) вирощують з ін. метою, й жирна олія їх — не основний, а побічний продукт. Крім жирної олії, насіння О. к. містить порівняно багато білків, тому відходи олійницької пром-сті (макуха, шроти) є цінним білковим кормом для тварин.

Літ.: Минкевич И. А., Борковский В. Е.Масличные культуры. М., 1970; Олійні та ефіроолійні культури. К., 1970.

І. Г. Севастьянов.

 

Схожі за змістом слова та фрази