Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow малак-мане arrow МАЛЬТОЗА
   

МАЛЬТОЗА

(від англ. malt — солод), солодовий цукор, C12H22O11 — вуглевод з групи дисахаридів. Складається з двох молекул глюкози. М. кристалізується з однією молекулою води у вигляді тонких голок; легко розчиняється у воді, солодка на смак. В організмі утворюється як проміжний продукт при розщепленні крохмалю або глікогену під впливом амілаз. М. має відновні властивості; піддається спиртовому бродінню, молочнокислому бродінню. При гідролізі к-тами та під впливом ферменту мальтази, який міститься в травних соках тварин і людини, у пророслому зерні, у цвілевих грибах і дріжджах, М. розщеплюється до двох залишків глюкози. Найбагатші на М. пророслі зерна ячменю, жита та ін. зернових. М. застосовують у кондитерській промисловості.