Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow цех-цюр arrow ЦИТРУСОВІ КУЛЬТУРИ
   

ЦИТРУСОВІ КУЛЬТУРИ

— субтропічні і тропічні плодові дерева та кущі родини рутових. До Ц. к. належать три роди: цитрус (Citrus), фортунела (Fortunella) і понцирус (Poncirus). До роду цитрус належить більшість Ц. к. (звідси й назва всієї групи) — апельсин, лимон, мандарин, шеддок, грейпфрут, цитрон та ін.; до роду фортунела — кінкан; до роду понцирус — Poncirus trifoliata (див. Трифолыата). Батьківщина Ц. к.— Китай, Індія Індонезія. Плоди Ц. к. мають високі смакові якості та цінні дієтичні властивості, містять багато вітамінів (С, В, Р, каротин тощо); їх споживають свіжими, виготовляють з них варення, цукати, пастили, безалкогольні напої тощо. З квіток, листків та молодих гілок одержують ефірну олію, есенції, пектин, лимонну к-ту. Деревину Ц. к. використовують в столярній і токарній справі. Ц. к. розводять в усіх країнах, де є райони з субтропіч. кліматом. В СРСР Ц. к. пошир. в Грузії, Азербайджані, Краснодарському краї. Іл. див. на окремому аркуші, т. 8, с. 416—417.

 

Схожі за змістом слова та фрази