Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow бом-бор arrow БОРОШНОМЕЛЬНО-КРУП'ЯНА ПРОМИСЛОВІСТЬ
   

БОРОШНОМЕЛЬНО-КРУП'ЯНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

- галузь промисловості, підприємства якої виробляють борошно і крупи. Борошно з жита, пшениці (іноді з ін. зернових культур) використовують у харчовій промисловості (хлібопекарній, макаронній, кондитерській), а з фуражного зерна - у комбікормовій промисловості або безпосередньо для годівлі худоби. Виробн. борошна із зерна відоме з часів мідного віку. Для розмелювання зерна спочатку застосовували кам'яні ступки, тертки, жорна. Згодом поширилися водяні та вітряні млини (вітряки). Перші парові млини виникли в Англії 1786, в Росії - 1818. Б.-к. п. набула розвитку з 2-ї пол. 19 ст. У 1913 було вироблено 28 млн. т борошна (в межах СРСР до 17. IX 1939). На Україні парові вальцьові млини почали будувати в останній чверті 19 ст. На поч. 20 ст. Україна стала одним з осн. районів розвинутого товарного млинарства в Росії. За роки Рад. влади, особливо в довоєнні п'ятирічки, Б.-к. п. країни перетворилась на потужну індустріальну галузь; були збудовані великі високомеханізовані підприємства Б.-к. п., покладено початок створенню вітчизняного млинарського машинобудування. За післявоєнні роки внаслідок зростання виробничих потужностей, раціонального розміщення підприємств Б.-к. п., оснащення їх сучас. устаткуванням і вдосконалення технології виробн. значно збільшився випуск продукції галузі. В 1975 в СРСР було вироблено 42 млн. т борошна і 3,7 млн. т крупів (1940 - відповідно 29 і 1,7 млн. т). УРСР дає понад 17% борошна і понад 23% крупів загальносоюзного їх виробн. У 1975 в республіці вироблено 7174 тис. т борошна і 864,4 тис. т крупів (1940 - відповідно 6887 і 421.8 тис. т).

В зв'язку з процесом урбанізації, зростанням міськ. населення, а також контингентів сільських жителів, що забезпечуються хлібом заводського приготування, потреба в борошні вищих сортів зросла. Поряд з цим відбувається зміна в структурі харчування населення внаслідок збільшення споживання м'ясних та ін. висококалорійних продуктів. В країні приділяється постійна увага збільшенню виробн. борошна вищих сортів, а також борошна з фуражних зернових культур. На підприємствах Б.-к. п. підвищується рівень механізації й автоматизації виробн., споруджуються при борошномельно-круп'яних підприємствах потужні елеватори з пневматичним транспортуванням сировини і продуктів помелу. Поширюється комбінування суміжних галузей виробництва. В Основних напрямах розвитку народного господарства СРСР на 1976-1980 роки передбачено забезпечити за п'ятирічку зростання випуску продукції Б.-к. п. країни на 21-23%, збільшити виробн. борошна вищих сортів, рису і гречаних крупів, ввести в дію зернові елеватори заг. місткістю 30 млн. т.

Д. В. Гак.

 

Схожі за змістом слова та фрази