Повернись живим
Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow монол-морс arrow МОНОСАХАРИДИ
   

МОНОСАХАРИДИ

прості вуглеводи — органічні речовини звичайно з загальною формулою СnН2n On (де n = 3 або не набагато більше). Містять гідроксильну та альдегідну (альдози) або кетонну (кетози) групи. За кількістю атомів вуглецю М. поділяють на тріози, тетрози, пентози і т. п. Найбільше значення з М. мають гексози (глюкоза, галактоза, фруктоза) та пентози (арабіноза, ксилоза, рибоза). М.— кристалічні речовини, добре розчинні у воді, солодкі на смак. Поширені в рослинних і тваринних організмах як у вільному стані, так і в складі глікозидів, олігомерів та полімерів, а також деяких біополімерів. У вільному стані відіграють важливу роль в обміні речовин, беручи участь у процесах дихання, бродіння та синтезу складніших вуглеводів. М. та їхні похідні використовують в харч. пром-сті й медицині.