Головна
Українська Радянська Енциклопедія
Енциклопедичний словник-довідник з туризму
Юридична енциклопедія - Шемшученко Ю.С.
 
Головна arrow Українська Радянська Енциклопедія arrow плюш-подол arrow ПОБЕРЕЖНИК
   

ПОБЕРЕЖНИК

(Саlіdrіs) — рід птахів род. сивкових. Довж. тіла до 24 см, маса до 120 г. Дзьоб прямий або трохи загнутий донизу. Цівка коротка, пальці без перетинок. Оперення спини сіро-буре, руде або чорне, черевце — біле, руде з темними плямочками або чорне. Гніздо — ямка на землі; кладка з 4 яєць у червні — липні. Живляться гол. чин. дрібними комахами та їхніми личинками. 16 видів, поширених на Пн. Євразії і Пн. Америки; в СРСР — 14, у т. ч. в УРСР зустрічається на перельотах 5 видів, зокрема П. червоноволий (С. ferruginea), П. чорноволий (С. alpina), кулик-горобець (С. minutus) та ін. П.— об'єкт спортивного полювання.

Побережник - leksika.com.ua